Skip to main content

Over ons

Lionsclub Leowardia is een enthousiaste, maatschappelijk betrokken serviceclub met als thuisbasis de mooie stad Leeuwarden.

Onze club kenmerkt zich door de grote diversiteit aan vrouwen, die niet alleen maatschappelijk betrokken zijn maar vooral ook ondernemend, doortastend en graag de handen uit de mouwen steken! We werken graag vanuit hoofd, hart en handen. 

Met gevoel voor humor en respect voor elkaar willen we ons maatschappelijk onderscheiden door het realiseren van mooie, aansprekende projecten waarbij vrouwen regelmatig centraal staan. Daarbij willen we niet alleen van toegevoegde waarde zijn op maatschappelijk vlak maar ook een inspiratiebron zijn voor elkaar. We willen allemaal gerespecteerd, gewaardeerd worden en ons welkom voelen.

Daarom bundelen wij met veel enthousiasme onze talenten, kennis en netwerken voor het maatschappelijk belang van onze stad, genieten we van elkaars gezelschap, delen we lief en leed en vieren we samen het leven.

Nieuwe leden

Installatie Barbara

Ieder seizoen mogen wij gelukkig weer nieuwe leden verwelkomen! Dit seizoen is onder andere Barbara van der Valk lid geworden. 

Wij stelden haar een paar vragen: 

Barbara, waarom ben jij lid geworden van Lions Leowardia?

Ik heb in 2022 samen met mijn man het Van der Valk hotel in Hardegaryp overgenomen. Met onze 2 kinderen (8 en 5 jaar) zijn we neergestreken in Leeuwarden. Ik kende weinig mensen in de omgeving en het lidmaatschap van Lions Leowardia leek mij daarom een leuke start om mensen te leren kennen. 

Daarnaast kan ik zo ook Friesland beter leren kennen en kan ik mijn steentje bijdragen om de omgeving wat mooier te maken. 

 

Waar woonden jullie voordat jullie hier kwamen? 

Hiervoor hebben we 4 jaar in Apeldoorn gewoond en daarvoor 10 jaar op Bonaire. Op dit moment werk ik ook nog heel veel voor het hotel op Bonaire, dus ik ben vaak in het buitenland. 

 

Bevalt het je tot nu toe?

Ja hoor, het is heel gezellig en ik heb al veel inspirerende vrouwen ontmoet. Ik ben ook al lid van de projectcommissie. Ik laat het allemaal even op me afkomen. Toen ik gevraagd werd of ik interesse had dacht ik eerst dat ik te veel in het buitenland zou zijn en te weinig zou kunnen doen voor de club. Maar vanuit de club werd gezegd dat we allemaal doen wat we kunnen en dat is voor iedereen natuurlijk anders. Ik verheug me er op om iedereen beter te leren kennen! 

 

Nieuw bestuur!

Jolanda Steendam is de voorzitter van seizoen 22-23

 

Juni 2022: Aan het einde van ons seizoen draagt de oude voorzitter het stokje over aan de nieuwe gelukkige. Dit doen we altijd tijdens een feestelijke bijeenkomst. Voor het seizoen dat start in september 2022 bestaat het nieuwe bestuur uit Jolanda Steendam (voorzitter), Martine van der Meer (inkomend voorzitter), Rommy van den Berg (oud voozitter), Marieke Ferwerda (penningmeester), Marjolijn Miltenburg (secretaris). 

De voorzitter aan het woord

Rommy van den Berg is de voorzitter van het seizoen 2021/2022

Wij vroegen haar waarom ze dat eigenlijk leuk vindt?

Rommy, jij bent al 11 jaar lid, hoe ben jij bij de club gekomen?

"Ik ben gevraagd of ik interesse had door een van de oud-leden. Ik was toen net 40 geworden, een jonge moeder en de timing was goed want het werd tijd voor meer dames om me heen. Ik werk in de bouwsector en dat is een echte mannenwereld.  Na de uitnodiging werd ik toch wel nieuwsgierig en ben vervolgens een aantal keren naar een bijeenkomst geweest. Het is een hele diverse club met zeer ondernemende dames afkomstig uit verschillende branches. De goede doelen die we ondersteunen vind ik een extra dimensie geven. We zijn niet zomaar los zand, we hebben een gezamenlijk doel”.

 

Waarom ben je al die tijd lid gebleven en kom je nog steeds trouw naar de bijeenkomsten?

"Na iedere bijeenkomst ga ik met energie naar huis, ik geniet van de leuke avonden en van de soort gesprekken. Het zet me vaak aan het denken, geeft me inspiratie en ik word er blij van." 

 

Dit jaar ben je voorzitter van de club. Dat kost best wel wat tijd. Waarom heb je het toch gedaan?

"Ik heb verschillende commissies gedaan zoals de projectcommissie en activiteitencommissie. In onze club is iedereen lid van één of meerdere commissies. Zo verdelen we de tijd, de verantwoordelijkheid en het plezier. De meeste leden zijn ook af en toe lid van het bestuur. Ik vond mezelf wat minder geschikt als secretaris, maar de rol van voorzitter vind ik erg leuk. Het kwam dit jaar op een goed moment dus ik dacht: Ik ga er voor. Het thema van mijn bestuursjaar is dan ook: “De beuk er in!"

Lid worden tijdens een lockdown

Jitske Stavenga is lid geworden in maart 2021

Jitske heeft onze club voor het eerst ontmoet in de lockdown en is zelfs online geïnstalleerd als nieuw lid. We vroegen haar waarom. 

Jitske, vertel eens waarom wordt iemand lid van een Lionsclub terwijl we elkaar nauwelijks live kunnen ontmoeten?

“Ik ben lid geworden van Lions Leowardia omdat ik het erg leuk vindt om mensen uit allerlei verschillende hoeken te leren kennen en met hen samen te werken. De leuke mix van goede doelen en gezelligheid sprak mij erg aan. Ik heb één bijeenkomst ‘live’ mogen meemaken, waarbij we een wandeling maakten in kleine groepjes op 1,5 meter afstand. Daarnaast bleek tijdens die bijeenkomst dat ik al een paar dames van de club kende. De online bijeenkomsten waren ook interactief en energiek en toen heb ik ondanks de Corona omstandigheden besloten om lid te worden. Het is inderdaad een bijzondere situatie, maar ik vond het zonde om te wachten.”

 

Je zei tijdens ons gesprek dat je een beetje een wereldverbeteraar bent. Kun je dat nog een beetje verder uitleggen?

“Zowel in mijn werk voor de Provincie Fryslân als in mijn privé leven ben ik maatschappelijk betrokken. Het milieu en klimaat en bottom-up initiatieven hebben daarbij mijn bijzondere interesse. Zo ben ik bijvoorbeeld mede-oprichter en bestuurslid van de lokale energiecoöperatie in mijn dorp. Dat vind ik ook leuk aan deze Lionsclub: we kunnen elkaar inspireren om veel goede en leuke dingen te doen.”

Eén van de oprichters aan het woord

Anita Tondu is lid sinds 1993

Anita, waarom heb je Lions Leowardia opgericht?  

“Ik ben een geëmancipeerde vrouw en merkte destijds in mijn omgeving dat ik, als zakenvrouw vaak als een van de weinige vrouwen aanwezig was bij netwerkbijeenkomsten. Er waren nog weinig vrouwelijke ondernemers en ik vond vrouwen veel te afhankelijk van de mannenwereld. Om dat te doorbreken zocht ik naar een leuke vrouwenclub, maar die waren er niet en toen heb ik er zelf maar één opgericht (samen met de andere mede-oprichters van Lions Leowardia). We hebben gekozen voor de Lions omdat we achter de idealen van deze organisatie stonden en omdat we het belangrijk vonden dat er een bestaande organisatie met bestaande structuren was. Dan kun je je voortbestaan langer garanderen. De Lionsclubs waren in die tijd ook allemaal mannenbolwerken en dus werd een mannelijke club onze sponsor. We werden met open armen ontvangen!” 

  

Waarom vind je het nog steeds leuk en ben je nog steeds lid? 

“Alhoewel ik mannen ook erg leuk vind, krijg ik gewoon heel veel energie van al die geweldige, ondernemende, fantastische vrouwen. Ik vind het fijn dat we veel verschillende generaties hebben en als ‘clubmama’ kijk ik met veel plezier naar de jongere generaties. Ik word er nog steeds heel blij van. Ik ben heel trots dat het gelukt is en dat we al zo lang bestaan! Vrouwen zijn inmiddels veel zelfstandiger dan toen en daar geniet ik enorm van.” 

Cookieverklaring

Onze website maakt ook gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacy statement.